söndag 29 juli 2012

Auchentoshan 12

Auchentoshan 12
40%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Lowlands
Provad 2012-07-28

Lågländerna. Detta ofta förbisedda område för skotsk whiskytillverkning, och på samma sätt som Speyside orättvist simplifierat. För alla vet ju att Speysidare är lätta, blommiga, lätt cognacsartade och eleganta, för att inte säga lite mesiga, på samma sätt som alla vet att lågländare är ännu lättare, alltid trippeldestillerade och på gränsen till mesiga. Precis som irländsk whiskey. Eller?


Doft:
Elegant blommig med fruktiga inslag av persikor och röda äpplen, med en rund och mild ton av ljunghonung. Lätt rostad fatkaraktär med lite vanilj och pyttelite lakrits. Friskt syrlig maltighet med en ungdomlig spänst. Lite blåbär och björnbär. Lite jodgubbar eller jordgubbsyoghurt på sluttampen. Angenäm sötma av farinsocker och vaniljsocker. Lätt dammig ton från karamellfärgen. Blommande rosor, nybakade mandelkubb och blommande rhododendron. Avslutas med ytterligare lite honung och lite smultron på det.

Smak:
Väldigt blommig smak. Diskret och väl integrerade smaknyanser som är ganska svåra att urskilja. Frisk maltighet med rejäl studs i som lättar i lite ingefära och fatkaraktär med mjuk ek och lite vanilj. Lite lakrits från de lätt rostade faten och lite saftiga, färska frukter som apelsiner och persikor. Lite rosenblad och knappt mogna smultron. Rundas av med lite härliga honungstoner,

Summering:
En stadig men lätt och elegant lågländare. En klockren sommarwhisky, mer än något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar