måndag 16 juli 2012

Amager IPA

Amager IPA
7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Danmark
Provad 2012-07-16

Äntligen hemma från Visfestivalen i Västervik. En trevlig tillställning, men man kan inte leva uteslutande på halvtaskig ljus lager och guldkant. Dags att ta tag i lite riktig öl istället, och vi sparkar igång med en dansk IPA från Amager. Deras Black IPA som släpptes för något drygt år sedan gick till historien som en favorit för min del, så vi får se om vi har samma kvalité här. Som finnen sa efter 2½ liter brännvin; "nu jag känner roligt börjar komma"!


Doft:
Humle i kopiösa mängder. Extremt danskt och nästan för mycket efter en hård vecka utan någon humle att tala om! Citron, lime, honung och torkade frukter. Maltig och tydligt uttalad humlebeska. Ingefära och harts. Lite gräsig och en sötma från karamellmalten.

Smak:
Gräsig, frisk och markerad humlebesk. Beskan växer i eftersmaken med en bränd ton och lite saltlakrits. Extremt tung, nästan klistrig maltighet. Frisk citrussmak i början och en varm, rund honungston som ligger kvar en god stund tillsammans med ett stänk ingefära och ett litet bett från alkoholen och en rostad maltton.

Summering:
Inte lika bra som jag minns att deras Black IPA var, men en hejdundrande dansk humlebomb enligt vid detta laget klassiskt snitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar