söndag 22 juli 2012

Glenmorangie Sonnalta PX

Glenmorangie Sonnalta PX
46%
3 cl
The Bishop's Arms
Skottland, Highlands
Provad 2012-07-21

En specialutgåva från Glenmorangie som kommer från samma familj (deras s.k. "private editions" som skapats av deras "head of whisky creation", Dr. Bill Lumsden) som Finealta och den på Systembolaget nu tillgängliga Artien. Efter tio år på amerikanska ekfat slutlagrad i ytterligare två år på Pedro Ximenes-fat från Spanien, vilka betraktas som bland de mest eftertraktade och högkvalitativa sherryfat som finns, och därför kallade för "the king of sherry casks".


Doft:
Ek och saftiga päron. Generös maltighet och tung fruktighet med blommiga övertoner. Väldigt, väldigt typisk Glenmorangie. Konserverade persikor och en eldig, kryddig karaktär. Vaniljkräm och chokladkola, samt nästan övermogna äpplen eller äppelmust, samt lite, lite lakrits och en hint om rosenblad. Avslutas med lite mjuka honungstoner och lite torkade frukter, dadlar eller russin.

Smak:
Tydliga äppeltoner som påminner och en genuin, torr fransk eller engelsk äppelcider, eller till och med lite calvados. Vanilj och mustigt rostade fattoner med en liten anstrykning av karamelliserat socker. Uttorkande lakritstoner och lite gråpäron. Vitpeppar med mjuk, härlig smörkola med torkade frukter i, lite wienernougat och till sist ljunghonung.

Summering:
"It is, unquestionably, the perfect whisky finish" lät Jim Murrays utlåtande, och jag är helt klart benägen att hålla med. En på alla sätt och vis fantastiskt välgjord whisky som balanserar hela smakpaletten på ett beundransvärt sätt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar