söndag 15 juli 2012

Bowmore Laimrig 15

Bowmore Laimrig 15
54.4%
70 cl
Den givmilda svågern
Skottland, Islay
Provad 2012-07-06

Vilken tur att man har folk i sin omkrets som bjuder på höjdare som denna! Detta var en flaska av andra batchen om 15 000 flaskor, vilka redan är slut, även om Philipson Söderberg har flaggat för att en ny batch är på gång. En tungt sherryfatslagrad variant av Bowmore (uttalas boo-MORE) som inte är cask strength, icke kylfiltrerad och utan karamellfärg. Laimrig betyder för övrigt "pir". Jag brukar inte kommentera färgen på whisky, men detta är ett undantag med sin djupt tegelröda färg som drar åt det nästan mörkbruna hållet, jag har aldrig sett något liknande


Doft:
Väldigt bastant och djup. Svårt att veta vilken ände man ska börja i. Choklad och torkade frukter. Lätt rökighet och en elegant sälta Aningen syrlig fruktighet med värmande och runda sherrytoner. Trevlig fatkaraktär med diskreta ektoner och lite vaniljdoft. Örtig kryddighet som påminner om basilika och timjan.

Smak:
Persikor, dadlar och andra torkade frukter. Lakrits från en ordentligt rostad fatkaraktär som bidrar med en beska och rejäl sälta. En lätt, parfymerad sötma samt vaniljkräm och chokladkola. Fyller verkligen upp hela smakregistret med sitt oerhörda djup.Syrlig maltsötma och en lite lätt oljig kropp. Svårt att känna av att det rör sig om en cask strength. Sherryfaten bidrar med flera lager av smaker och ett djup som saknar motstycke.

Summering:
Helt makalös. Bättre balans mellan rök och frukt, malt och fat, tyngd och elegans får man leta efter. Inte undra på att den har blivit en sådan succé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar