söndag 29 juli 2012

Auchentoshan 12

Auchentoshan 12
40%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Lowlands
Provad 2012-07-28

Lågländerna. Detta ofta förbisedda område för skotsk whiskytillverkning, och på samma sätt som Speyside orättvist simplifierat. För alla vet ju att Speysidare är lätta, blommiga, lätt cognacsartade och eleganta, för att inte säga lite mesiga, på samma sätt som alla vet att lågländare är ännu lättare, alltid trippeldestillerade och på gränsen till mesiga. Precis som irländsk whiskey. Eller?


Doft:
Elegant blommig med fruktiga inslag av persikor och röda äpplen, med en rund och mild ton av ljunghonung. Lätt rostad fatkaraktär med lite vanilj och pyttelite lakrits. Friskt syrlig maltighet med en ungdomlig spänst. Lite blåbär och björnbär. Lite jodgubbar eller jordgubbsyoghurt på sluttampen. Angenäm sötma av farinsocker och vaniljsocker. Lätt dammig ton från karamellfärgen. Blommande rosor, nybakade mandelkubb och blommande rhododendron. Avslutas med ytterligare lite honung och lite smultron på det.

Smak:
Väldigt blommig smak. Diskret och väl integrerade smaknyanser som är ganska svåra att urskilja. Frisk maltighet med rejäl studs i som lättar i lite ingefära och fatkaraktär med mjuk ek och lite vanilj. Lite lakrits från de lätt rostade faten och lite saftiga, färska frukter som apelsiner och persikor. Lite rosenblad och knappt mogna smultron. Rundas av med lite härliga honungstoner,

Summering:
En stadig men lätt och elegant lågländare. En klockren sommarwhisky, mer än något annat.

torsdag 26 juli 2012

Berliner Kindl Weisse Waldmeister

Berliner Kindl Weisse Waldmeister
3%
33 cl
Det egna ölskåpet
Tyskland
Provad 2012-07-26

En flaska jag bara var tvungen att ha med mig hem från en resa till Tysklad för ett år sedan, tillsammans med en sedan länge urdrucken Himbeeren-variant. Berliner Kindl Waldmeister är alltså ett lätt veteöl i skatteklassen schankbier, som alltså har en stamvörtstyrka på 7-8%, vilket ger ett öl som som mest sträcker sig upp mot ungefär 3%. Waldmeister är smaksatt med myskmadra, som för övrigt gör sig mycket bra i snaps! Dessvärre innehåller den också sötningsmedel, men vi ska se om vi överlever, och färgen påminner om något man kan få sig serverat på en sjabbig bar på St. Patrick's Day. Nåväl, vi tutar och kör!


Doft:
Visst luktar det lite myskmadra om den, det måste man tillstå. Om än ganska konstgjort, och en klistrig doft av sötningsmedel. Faktiskt lite toalettrengöringsmedel också. Kan dock ana mig till en liten veteölsdoft djupt ner, undangömd i botten.

Smak:
Söt och lite kryddig, domineras av ljusa sirapstoner och artificiell myskmadra. Sötman dröjer sig kvar i längsta laget, men ger så småningom lite utrymme för en viss... ölkaraktär. En viss friskhet från vetekaraktären.

Summering:
Det är ju inte direkt något jag skulle kalla för jättegott. Men en dag när det är ungefär hundra grader varmt så sitter den inte helt fel får man lov att säga. Men det lär inte bli något återkommande i ölskåpet om vi säger så. Inte lika giftig som färgen antyder, dock.

tisdag 24 juli 2012

Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin
7.3%
75 cl
Det egna ölskåpet
Tyskland
Provad 2012-07-23

Något så pass ovanligt som en välhumlad tysk weißbier. Schneider har ju länge haft en tendens till att göra riktigt, riktigt bra, stadiga och smakrika veteölsvarianter, och deras Unser Aventinus är en evig favorit.


Doft:
Klockren Nelson-ton med lite krusbär och fläder med bitoner av apelsinskal och en härlig, blommig överton. Lime och svartvinbärsblad, samt nypressad apelsinjuice med en karamellaktig kropp, stadig maltighet och en härligt frisk jästsötma.

Smak:
Apelsin i mängder med en fyllig karamellmaltston. Svartvinbär och en syrlig jästsötma med en angenäm kryddighet och lite skumbanan. En liten anstrykning av mynta och salvia. Avrundas med lite basilika och en mjuk, frisk vetekaraktär.

Summering:
Välgjort, smakrikt och kraftfullt. Ett perfekt exempel på samspel mellan humle från nya världen, vetekaraktär och jästtoner. Ytterst välgjort.

Lundabryggeriet Röde Orm

Lundabryggeriet Röde Orm
5.8%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-07-24

Senaste släppet i Lundabryggeriets arsenal. Detta är batch nummer 20, bryggd den 9:e april i år med Riwaka, Cascade och Amarillo.


Doft:
Karamellmaltig och fin, med en härlig humlekaraktär. Förhållandevis lätt, fruktig och söt för att vara att vara en red ale, men så ska det ju just vara en skånsk red ale också, och vi kanske är söta och fruktiga av oss? Blommig och frisk med lite skogsliknande toner från Amarillon.

Smak:
Mycket citrusfrukter och ananas från Cascade-humlen och en trevligt knäckig karamellbetonad maltighet i eftersmaken, som jag dock gärna hade sett få lite större plats. Saknar lite tyngd i kroppen, och efter ett tag så är det bara humlen som är kvar, tillsammans med en lite lätt rostad lakritston.

Summering:
Väntar fortfarande på en riktig fullträff. Saknas fortfarande lite maltighet för att Lundabryggeriet ska vara helt hemma, men det är på väg i rätt riktning!

söndag 22 juli 2012

Glenmorangie Sonnalta PX

Glenmorangie Sonnalta PX
46%
3 cl
The Bishop's Arms
Skottland, Highlands
Provad 2012-07-21

En specialutgåva från Glenmorangie som kommer från samma familj (deras s.k. "private editions" som skapats av deras "head of whisky creation", Dr. Bill Lumsden) som Finealta och den på Systembolaget nu tillgängliga Artien. Efter tio år på amerikanska ekfat slutlagrad i ytterligare två år på Pedro Ximenes-fat från Spanien, vilka betraktas som bland de mest eftertraktade och högkvalitativa sherryfat som finns, och därför kallade för "the king of sherry casks".


Doft:
Ek och saftiga päron. Generös maltighet och tung fruktighet med blommiga övertoner. Väldigt, väldigt typisk Glenmorangie. Konserverade persikor och en eldig, kryddig karaktär. Vaniljkräm och chokladkola, samt nästan övermogna äpplen eller äppelmust, samt lite, lite lakrits och en hint om rosenblad. Avslutas med lite mjuka honungstoner och lite torkade frukter, dadlar eller russin.

Smak:
Tydliga äppeltoner som påminner och en genuin, torr fransk eller engelsk äppelcider, eller till och med lite calvados. Vanilj och mustigt rostade fattoner med en liten anstrykning av karamelliserat socker. Uttorkande lakritstoner och lite gråpäron. Vitpeppar med mjuk, härlig smörkola med torkade frukter i, lite wienernougat och till sist ljunghonung.

Summering:
"It is, unquestionably, the perfect whisky finish" lät Jim Murrays utlåtande, och jag är helt klart benägen att hålla med. En på alla sätt och vis fantastiskt välgjord whisky som balanserar hela smakpaletten på ett beundransvärt sätt.   

BrewDog Dogma

BrewDog Dogma
7.8%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2012-07-21

Ett kärt återseende från förra årets Stockholm Beer & Whisky Festival och BrewDogprovningen där. En ale som är smaksatt med ljunghonung.


Doft:
Kryddig och maltsöt med fina, blommiga toner av ljunghonung. Kanel och fläder, samt ingefära och en lätt rökig ton med lite citrus. Päron, nyplockade smultron och björnbär skiner igenom. Aningen syltig, men lätt och elegant med en avrundande sötma av farinsocker ger ett djup.

Smak:
Äpplen och jordgubbar. Ljunghonung och ingefära ger ett ordentligt bett med en liten rökighet. Paraden av frukter fortsätter med lime, blåbär och lingon. Syrlig och, maltsöt och kryddig på samma gång, och en syltig karaktär som för tankarna till en fläskig och mörkt bärig amerikansk Zinfandel. Mörk choklad och kokosflingor och lite hallonsylt. Efter en timme i glaset dyker det helt plötsligt upp en knippe snapskryddor som dill och fänkol!

Summering:
Enormt djup och komplex öl med en generös fruktighet och en härligt touch av ljunghonung.

St. Bernardus Tripel

St. Bernardus Tripel
8%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-07-20

Doft:
Mustig jästsötma. Mynta och apelsin. Härligt djup och komplex doft. Halm, jordgubbar och gråpäron. Fruktig på ett väldigt typiskt belgiskt sätt.

Smak:
Tung maltkropp och en liten sälta samt skumbananer. Lätt syrlig ton som kittlar tungan med lite röda äpplen och en vinös karaktär. Jästen kommer med lite gummiaktiga drag och skänker djup och mustighet.

Summering:
Väldigt belgisk. Djup, mustig och domineras av jästiga frukttoner. Väldigt angenäm.

tisdag 17 juli 2012

5 A.M. Saint

5 A.M. Saint 
5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2012-07-17

"Iconoclastic Amber Ale". Jag behöver väl knappast skriva något om BrewDog vid detta laget, eftersom alla som följer denna lilla dryckesdagbok vet att BrewDog är ett gäng skogstokiga skottar som gör den ena konstiga varianten öl efter den andra, och inte sällan (om än inte alltid) lyckas göra riktigt, riktigt fin öl. Och här har vi en av deras klassiker som har funnits med i laguppställningen ett bra tag, och senast ingick i det fyrpack som föregick den senaste IPA Is Dead-utgåvan.


Doft:
Lätt och humlearomatisk med svartvinbärsblad och passionsfrukt. Aningen druvigt söt. Frisk och parfymerad.

Smak:
Syrligt maltsöt, aningen pepprig och väldigt frisk, lätt humlekaraktär. Härligt törstsläckande, inte lika tung som många moderna ale-varianter blir.

Summering:
Det var länge sedan jag drack denna, och jag hade glömt hur trevlig den faktiskt är. Lätt, elegant och vittnar om en tid då BrewDog inte nödvändigtvis skulle vara värst, utan bara bra.

måndag 16 juli 2012

Amager IPA

Amager IPA
7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Danmark
Provad 2012-07-16

Äntligen hemma från Visfestivalen i Västervik. En trevlig tillställning, men man kan inte leva uteslutande på halvtaskig ljus lager och guldkant. Dags att ta tag i lite riktig öl istället, och vi sparkar igång med en dansk IPA från Amager. Deras Black IPA som släpptes för något drygt år sedan gick till historien som en favorit för min del, så vi får se om vi har samma kvalité här. Som finnen sa efter 2½ liter brännvin; "nu jag känner roligt börjar komma"!


Doft:
Humle i kopiösa mängder. Extremt danskt och nästan för mycket efter en hård vecka utan någon humle att tala om! Citron, lime, honung och torkade frukter. Maltig och tydligt uttalad humlebeska. Ingefära och harts. Lite gräsig och en sötma från karamellmalten.

Smak:
Gräsig, frisk och markerad humlebesk. Beskan växer i eftersmaken med en bränd ton och lite saltlakrits. Extremt tung, nästan klistrig maltighet. Frisk citrussmak i början och en varm, rund honungston som ligger kvar en god stund tillsammans med ett stänk ingefära och ett litet bett från alkoholen och en rostad maltton.

Summering:
Inte lika bra som jag minns att deras Black IPA var, men en hejdundrande dansk humlebomb enligt vid detta laget klassiskt snitt.

söndag 15 juli 2012

Slottskällans Kloster

Slottskällans Kloster
9%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-07-09

Namnet säger ju en hel del. Ett klosteröl i belgisk stil från ett av våra mest väletablerade microbryggerier.


Doft:
Maltig och knäckig. Farinsocker och torkade frukter ger djup. Mustig chokladkola, en väldigt tung kropp. Kryddiga jästtoner med lite kakao och kanel. Pomerans och citronskal. Ett stänk limesaft och en blommig överton. Lätta dofter av tobak och vanilj.

Smak:
Väldigt harmonisk, doft och smak går hand i hand, och stämmer väldigt väl överens med ett litet tillskott av läder. Tobak och farinsocker med en tung och mustig maltighet. Kryddorna från doften går igen i smaken. Avslutas med lite torkade frukter.

Summering:
Inte ett urtypiskt klosteröl som belgarna gör det, men mustigt, värmande och kraftfullt så det heter duga. Väldigt välgjort!

Bowmore Laimrig 15

Bowmore Laimrig 15
54.4%
70 cl
Den givmilda svågern
Skottland, Islay
Provad 2012-07-06

Vilken tur att man har folk i sin omkrets som bjuder på höjdare som denna! Detta var en flaska av andra batchen om 15 000 flaskor, vilka redan är slut, även om Philipson Söderberg har flaggat för att en ny batch är på gång. En tungt sherryfatslagrad variant av Bowmore (uttalas boo-MORE) som inte är cask strength, icke kylfiltrerad och utan karamellfärg. Laimrig betyder för övrigt "pir". Jag brukar inte kommentera färgen på whisky, men detta är ett undantag med sin djupt tegelröda färg som drar åt det nästan mörkbruna hållet, jag har aldrig sett något liknande


Doft:
Väldigt bastant och djup. Svårt att veta vilken ände man ska börja i. Choklad och torkade frukter. Lätt rökighet och en elegant sälta Aningen syrlig fruktighet med värmande och runda sherrytoner. Trevlig fatkaraktär med diskreta ektoner och lite vaniljdoft. Örtig kryddighet som påminner om basilika och timjan.

Smak:
Persikor, dadlar och andra torkade frukter. Lakrits från en ordentligt rostad fatkaraktär som bidrar med en beska och rejäl sälta. En lätt, parfymerad sötma samt vaniljkräm och chokladkola. Fyller verkligen upp hela smakregistret med sitt oerhörda djup.Syrlig maltsötma och en lite lätt oljig kropp. Svårt att känna av att det rör sig om en cask strength. Sherryfaten bidrar med flera lager av smaker och ett djup som saknar motstycke.

Summering:
Helt makalös. Bättre balans mellan rök och frukt, malt och fat, tyngd och elegans får man leta efter. Inte undra på att den har blivit en sådan succé!

lördag 7 juli 2012

Fuller's London Summer Ale

Fuller's London Summer Ale
5%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-07-05 (i repris)

Fuller's är ett av mina favoritbryggerier för bruksöl och session beers. Jag anser att Fuller's ESB är den bästa standardöl du kan köpa på flaska, och egentligen så är det bara ett av deras öl som inte har fallit mig på läppen hittills, vilket är deras Honey Dew, som inte riktigt nådde hela vägen fram.


Doft:
I huvudsak maltig doft, med en frisk och blommig humlekaraktär med en påtaglig fruktighet och en sötaktig honungsdoft. Lätt och kryddigt frisk.

Smak:
Törstsläckande humlebeska med en söt karamellmaltston, och en rund, varm honungston. Knäckig och fyllig för sin relativt låga alkoholstyrka. Avrundas med lite citrusfrukter, främst citron och lime.

Summering:
Det är exakt detta man förväntar sig från Fuller's. Inget överdrivet komplext, inget banbrytande, men välgjort och fyller sin funktion.

onsdag 4 juli 2012

Slaapmutske Zomer

Slaapmutske Zomer
4.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-07-04

Ett sommaröl speciellt bryggt för den svenska sommaren av De Proef-bryggeriet i Belgien. Smaksatt med bland annat Cascade-humle.


Doft:
Frisk doft med påtaglig citruskaraktär från humlen och tydlig doft av omältat vete. Kryddig, jästsöt och fruktig. Hallon och grapefrukt. Lite, lite jordgubbar, passionsfrukt, ananas och en lite jordig ton.

Smak:
Frisk, med en påtaglig och törstsläckande humlebeska. Tydlig belgisk omältad vetekaraktär med en pikant kryddighet och fräsch syrlighet. Fruktig smak med toner av jordgubbar. Jästsötma och mer tropiska frukter från humlen.

Summering:
Lätt, frisk och somrig på alla sätt och vis. Lagom stark för att sitta och smutta på i solen på balkongen.

Boon Kriek Mariage Parfait 2008

Boon Kriek Mariage Parfait 2008
8%
37.5 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-07-03

Jag kände att det var en typisk kriek-dag idag. Denna har dessutom fått ligga till sig i lite drygt ett år. Vilket i och för sig inte är så väldigt imponerande, eftersom den har ett bäst före datum satt till april år 2030. Om jag förstår flamländskan på flaskan rätt så bryggs den med 400 gram körsbär per liter öl, för att sedan lagras på ekfat.


Doft:
Syrlig doft, med mycket körsbär och lite vanilj. Frisk, lite klorinaktig, fast på ett positivt sätt. Anar jag kanske lite mynta i doften också?

Smak:
Tydligt vinös med en tydlig ekfatskaraktär, tillsammans med en lite maltig karaktär. Syrlig och lite pepprig, med tydliga toner av körsbär, som avrundas med mandelmassa, honung, nötter, kanel och vanilj.

Summering:
Precis vad jag vill ha i en kriek. Inte söt, ingen artificiell fruktsmak, bara äkta vara, och en rejäl syra!

måndag 2 juli 2012

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel
9.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-07-02

Storebror till Westmalle Dubbel som testades häromdagen.


Doft:
Mustig, jästig och tungt maltig. Jästbaserad fruktighet med apelsinskal, banan, skumbanan (för tillfället klassat som en frukt) och jordgubbar. Doften har ett enormt imponerande djup som ofta är karaktäristiskt för denna typen av dubbel- trippel- eller kvadrupeljästa öl som dessutom lagrats. Lite gummi och ett stänk blyfri bensin.

Smak:
Syrlig, markerat besk och angenämt fruktig, med ett ganska påtagligt alkohol-sting. Mustig maltkropp och kryddiga, härliga jästtoner. Lite pepprig. Rejält bett av beskan och toner av pomerans. Eftersmaken bjuder på lite kola, citron, röda vindruvor och vanilj, och är lång och slingrar sig i hela munhålan, länge, länge. Avslutas med en lite rökig ton.

Summering:
Precis vad man förväntar sig av en belgisk tripel. Kraftfull, mustig, smakrik, stark och räcker en hel kväll.