torsdag 20 december 2012

Vertikalprovning av Nils Oscars årgångsjulöl 2010-2012

Mina vertikalprovningar fortsätter, och jag har en till planerad. Vi kör i kronologisk ordning, helt enkelt!

Samtliga öl följer följande:
7.7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
(om)Provade 2012-12-20

Doft:
2010:
Väldigt vinös. BBQ-sås. Kryddig och påtagligt syrlig. Äppelcidervinäger och nästan lite ättika. Med lite tid och värme så börjar en rostad, söt maltighet dyka upp långt nere på djupet. Vörtbröd, russin och mörk sirap. Färska mandariner, kryddnejlika och ingefära.
2011:
Betydligt mycket mer öltypisk doft. Rostad maltighet. Stor mustig fyllighet med chokladkola och mint. Tunga, mustiga dofter av läder och tobak som nästan drar över mot askfat. Begynnande vinösitet finns där på djupet, och man kan tydligt spåra utvecklingen. Även kryddigheten finns där.
2012:
Tydligt, rostat maltig med väldigt starka lädertoner. Kakao och mjölkchokladtryffel med nougat. Trots en ganska tydlig komplexitet så känns den relativt enkelspårig med en mustig, rostad maltighet. Påtagligt söt, men känns något tunn.

Smak:
2010:
Väldigt harmonisk, med stora likheter mellan doft och smak. Vinösiteten är mycket påtaglig, även om syrligheten ganska snart övermannas av den rostade och mustiga maltigheten. Syltad ingefära styr syrligheten och kryddigheten, som sedan drar över mot korinter och torkade plommon. Balanserande sötma, men beskan är nästan obefintlig.
2011:
Väldigt mustig, mer påtaglig beska och härliga toner av mörk choklad och en nästan gräddig fyllighet i kroppen. I eftersmaken kommer en lite lätt syrlig kryddighet fram, drar över lite åt vitvinsvinäger. Avrundas med en fin kombination av apelsinskal och mint.
2012:
Sötare än sina äldre tvillingar, men också med mer tydligt markerad beska och rostade toner. Maltigheten är mer framträdande, och smakerna är spretigare och inte lika välkomponerad, och det är tydligt att den är yngre.

Summering:
2010:
Definitivt inte för alla, och jag är själv osäker på vad jag tycker, och misstänker att detta är en fantastisk upplevelse vid rätt tillfälle, när man är i rätt sinnesstämning. Väldigt komplex och givande om man tar sig sin tid med den.
2011:
Vinnaren hittills med sin balans mellan komplexitet och smakrikedom. Härligt mustig och en ren njutning.
2012:
Det märks att den verkligen växer efter ett år, och att det kan löna sig väldigt mycket att lägga undan en öl ett år eller två. Inget fel som ung, men uppnår nya höjder som lagrad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar