tisdag 11 december 2012

Courage Imperial Russian Stout 2012

Courage Imperial Russian Stout 2012
10%
27.5 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-12-10
 
Courage brygger bara en omgång av dessa per år, i enlighet med traditionen av att brygga öl för tsarinan Katarina den Stora 1795. För att det ska verka ytterligare lite mer exklusivt så säljs den i numrerad butelj, i detta fall exemplar 153 084 av 210 000.


Doft:
Ofantligt mustig doft. Långlagrad hårdost i ett gammalt bibliotek med väl insuttna Chesterfieldmöbler. Mättad med mörk chokladkola och mörkt bröd med lite rökiga stråk. I det närmaste köttig med en påtaglig sälta. Mineraler och potatischips... hmmm... udda doftkombinationer, men väldigt väl sammanhållet och fungerar förvånansvärt bra. En kryddighet med chili och saffran som för tankarna till Talisker, och den salta köttigheten drar i det närmaste över mot Springbank.

Smak:
Köttig, mycket fyllig kropp med inslag vinösa övertoner som tillsammans med ett örtigt stråk tycks viska om rosévin från Provence. Kakao och tung, mörk chokladkola. Espressokaffe med lite lätt fruktiga toner. Gråpäron, torkade persikor och honung sköljer fram i eftersmaken, tillsammans med några små rökvirvlar som i en Dalwhinnie.

Summering:
Mäktig, stor och kraftfull. Allt man kan önska av en IS och mer därtill, troligtvis en av de bästa jag smakat, och jag anar en enorm lagringspotential också. Det blir några för källaren, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar