fredag 6 mars 2015

Sundbybergs Köksbryggeri Saison Passionsfrukt

Sundbybergs Köksbryggeri Saison Passionsfrukt
6.4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2015-03-06

Aaaaaaaaaaaand we're back! Ytterligare ett försök på att skapa lite tid för detta stora nöje! Vi börjar med en kader av svenska mikroöl, och denna lilla goding från Sumpan råkade stå i kylen och bara vänta på mig. Jag är ju av naturen oerhört svag för passionsfrukt, så jag kunde ju inte låta bli! Sundbybergs Köksbryggeri, grundat 2008, huserar numer inte alls i ett litet lägenhetskök, utan i en gammal kyrka, avkristnad 2005, i centrala Sundbyberg. Etiketten talar om öltypens historiska betydelse, samt att ölet i sig är humlat med Citra, samt kryddat med just passionsfrukt och koriander. Det faller dessutom väl i tiden för undertecknad, eftersom jag just nu sitter och läser Farmhouse Ales: Culture and Craftsmanship in the Belgian Tradition av Phil Markowski, som berör saison, såväl som den franska Bière de Garde-traditionen.


Doft:
Frisk, solklar saison-ton med sin tydliga jästkaraktär. Halm, citrusfrukter, en mild kryddighet och en diskret, charkuteriartad rökighet ligger elegant i bakgrunden. Nyklippt gräs och en liten anstrykning av klöveräng finns också. Får dessvärre säga att passionsfrukten lyser med sin frånvaro.

Smak:
Påtagligt fyllig för att vara en saison. Tydligt gröna, klorofylliga drag. Den nästan köttiga rökigheten är mer påtaglig än i doften. En lätt syra ligger kvar i eftersmaken och bär fortsatt vittnesbörd om en kryddigt angenäm belgisk jäst. Inte heller här finns passionsfrukten med som något mer än en väldigt diskret viskning. Koriandern är dock desto mer påtaglig, utan att bli på något sätt påträngande, utan den skapar snarare en elegant harmoni med jästens inneboende kryddighet, som i sig drar lite åt ett lavendelartat håll.

Summering:
Som sagt, inte mycket till passionsfrukt, men en bra saison med en trevlig humletwist, något som i sig är en bedrift, har jag märkt vid eget hemmabryggande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar