tisdag 31 mars 2015

Lagunitas Galatea Fusion 25

Lagunitas Galatea Fusion 25
6.8 %
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA/Sverige
Provad 2015-03-31

Galatea och Lagunitas slår sig ihop för att göra en rejäl IPA för den svenska marknaden, och får bli en liten boj i den bukt som är det rådande flyttkaoset här hemma.


Doft:
Föga överraskande så domineras doften av humle, men inte i så stor utsträckning som man annars brukar förknippa med Lagunitas, utan här finns en klar maltkaraktär, som drar åt honung och sirapslimpa. Humlen drar mot det blommiga hållet, och inte mot det annars så amerikanskt tropiskt fruktiga. Tallbarr och koda får mig spontant att tänka på Amarillo.

Smak:
Här träder humlens yppighet fram på ett helt annat sätt, och skänker betydligt mycket mer citrus, av det lite mildare slaget, främst lime. Torkade frukter infinner sig också lite längre ner, framförallt i form av sultanrussin och torkade plommon. Längst ner finns en stabil maltbas som drar mer åt rågbröd än sirapslimpan i doften. Eftersmaken domineras av humlens milda och välbalanserade beska, som får en jordig karaktär.

Summering:
Mycket välbalanserat med en någorlunda lång eftersmak och ett välkommet break från de mest extrema amerikanska humlebomberna som svenska bryggerier och företag gärna efterapar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar