torsdag 19 mars 2015

Sierra Nevada Snow Wit

Sierra Nevada Snow Wit
5.7 %
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2015-03-19

Snow Wit fick sitt namn som ett skämt eftersom den är bryggd med sju sorters experimentell dvärghumle. Det cirkulerar en hel del öl nu (Lervig White IPA exempelvis) som försöker kombinera den belgiska jästens syra och kryddighet med Nya Världen-IPA:ns humlekaraktär. Ofta med väldigt blandat resultat, måste jag tillstå.


Doft:
Tydlig karaktär av belgisk saisonjäst, med lite kryddnejlika, lavendel och kryddpeppar, kompletterad med ett örtigt stråk som drar mot oregano. Humlen finns där också, helt klart. Tropisk frukt, framförallt ananas och kiwi. Toppas med lite blommiga dofter som påminner om blommande rosor.

Smak:
Smaken domineras av jästkaraktären, precis som doften, men här tar humlen mer plats, och ölet är betydligt fylligare och maltigare än vad man brukar förknippa med belgiska öl av saisontyp. Det är inte heller lika kruttorrt och högförjäst som man förväntar sig, utan en liten karamelliserad restsötma bär upp humlens tyngd och låter fruktigheten blomma ut för fullt, fortfarande dominerad av ananas.

Summering:
Riktigt bra balans. Här känns det som att man har gjort en IPA, och sedan lämnat plats för den belgiska jästen, istället för det många tycks göra nu, vilket är att i stort sett göra en relativt jästig saison, och sedan torrhumla den bortom igenkänning, och tappar balansen. Såhär ska det se ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar