onsdag 23 oktober 2013

Fuller's Vintage Ale 2010

Fuller's Vintage Ale 2010
8.5%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2013-10-23

Lageröl? Lagrat öl! Jag älskar vällagrat öl, och fick för ett tag sedan nöjet att prova en BrewDog Chaos Theory som var ett år förbi sitt bästföredatum. Fuller's Vintage Ale 2010 börjar närma sig sitt bästföredatum, men klarar ett antal år till, och jag har för inte så länge sett 2006 cirkulera på pubar och liknande.


Doft:
Djup och väldigt komplex doft med stora drivor med torkade frukter. Lätt oxiderade drag, som dock inte är på väg att ta över ännu, ger ytterligare djup. Lätta toner av florsocker ser till att bibehålla en viss ungdomlig fräschör och lättare elegans i ölet, så att det inte blir för tungt och tappar styrfarten.

Smak:
Precis lika magnifik som doften utlovar, om inte ännu bättre. Beskan som inte finns i doften ger ytterligare en dimension, som harmonierar perfekt med sötman och komplexiteten från de torkade tropiska frukterna som finns i så stort överflöd. En nötighet skapar en stabil botten, med en skön balans mellan söt- och bittermandel. Avslutas med en lång eftersmak som domineras av mjuk smörkola med tunt täcke med kakao.

Summering:
Stor, djup, komplex och fantastisk. Ett bevis på att Fullers årgångsöler duger mycket väl till lagring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar