måndag 17 juni 2013

BrewDog Paradox Isle of Arran

BrewDog Paradox Isle of Arran
15%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
2013-06-01

Dags att komma ikapp med lite gammalt som inte har hunnits med ännu, på grund av ett evigt flängande fram och tillbaka. Jag tyckte att ett bra sätt att fira att terminen var över var dela en pjäs som denna med gott sällskap. Jag har tidigare haft med den på en ölprovning, men jag tyckte att den kom inte riktigt till sin rätt där, då den inte fick det stora utrymme och den tid som den kräver för att man ska kunna nysta upp den ordentligt. Det tidigare syskonet som vilat på fat från en av de andra whiskyproducerande öarna, nämligen Jura provades här för lite drygt ett år sedan för att med stil fira att jag hade provat 500 olika ölsorter. Det har blivit fler sedan dess, och den recensionen går att läsa här.


Doft:
Mörkt bröd, mörk sirap och mustig chokladkola. Julknäck, muscovadosocker och en varm, rund ekfatkaraktär med vanilj och en viss kryddighet. Torkade frukter i mängder, framförallt plommon, russin och persikor. Mycket komplex doft.

Smak:
Stor, fyllig kropp med lite väl stort sting av alkoholen när ölen är kall. Kraftigt rostad beska, men med en balanserande sötma som påminner om honung och ljus sirap. Överlag lättare och ljusare i sin smakpalett än vad doften antydde från början, dock är ölet allt annat än lätt i sig, med en stor, tung och fyllig kropp med en nästan sirapsliknande konsistens. En kryddighet finns här också, som drar mot rosmarin och ingefära. Beskan dominerar eftersmaken med en ton av mörkt bröd och en liten rökighet, som förbyts i en sötma som i första hand drar mot torkad frukt. Mycket lång och välbalanserad eftersmak.

Summering:
Enormt stor och komplex, tål definitivt att delas på både två och tre personer, gärna serverad i cognacskupa eller liknande. Skall absolut inte serveras för kall, då alkoholen får för stort spelrum. Avnjutes långsamt och länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar