tisdag 18 juni 2013

S:t Eriks Amber Ale

S:t Eriks Amber Ale
4.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2013-06-18

Nytt från S:t Eriks, bryggeriet som inte finns. Jessica Heidrich flugit igen, och skapat en amber ale med Citra-, Cascade- och Centennialhumle. Oftast så upplever jag att S:t Eriks kanske inte riktigt lever upp till sitt måtto, "Kärlek och Humle". Första halvan kan jag inte uttala mig om, men jag brukar känna att andra halvan blir lidande.


Doft:
Typiskt S:t Eriks. Mycket karamellmalt, med lite jordiga drag, samt en återhållsam fruktighet med lite gråpäron och en lätt mineralkaraktär. Knäckig maltighet. Relativt enkel. Var är de utlovade amerikanska humlesorterna? Sist har vi lite kaffe och choklad.

Smak:
Lätt kropp, trots den uppenbara mängden karamellmalt. Rostad beska och klart knäckig sötma. Jordig. Precis i början av smaken träder en liten citrusbetonad fruktighet fram, som en transient, för att använda sig av en musikalisk liknelse. Detta är enda bekantskapen med humlen vi får stifta, och den klingar ut fort, för att ersättas av en brödighet. Den omedelbara eftersmaken är bara karamellmalt. Rostat och sött, drar lite mot askfat, på ett inte direkt obehagligt sätt. Allra sist dyker det upp en smak av chokladbollar, ungefär.

Summering:
Humlen lyser i stort med sin frånvaro. Som vanligt. Jag kan tyvärr inte låta bli att bli besviken, detta ska ändå föreställa det svenska bryggeri som fick högst genomsnittsbetyg hos ratebeer.com förra året, och visst är det inte fel, smakerna är väl avstämda, men det är dessvärre inte direkt någonting som är att betrakta som så intressant. Men å andra sidan så kan man inte kräva för mycket av öl för strax över 15 kr/flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar