söndag 21 april 2013

Stone Old Guardian 2012

Stone Old Guardian 2012
11%
65 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2013-04-20

San Diegos stolthet Stone får inleda årets grillsäsong! Detta öl har legat i mitt skåp ett tag och väntat på rätt tillfälle, och när solen är framme och grillen är tänd så blir det ju inte bättre!


Doft:
Stor, maltig kärna med generösa mängder torkade frukter och mandelmassa. Fruktigheten domineras av torkade tropiska frukter som persikor, samt lite torkade svenska katrinplommon. Doften påminner om ett sött portugisiskt Moscatelvin, med sin generösa fruktighet, samt övertoner av apelsin, lime, lite mandarin samt en finish med florsocker.

Smak:
Mycket påtaglig och ganska aggressiv beska. Väldigt fyllig och maltig kropp med en distinkt men balanserad sötma. Mörk chokladkola och en kraftig brödighet som drar åt kavring eller vörtbröd dominerar smakpaletten. Sekundärt kommer de torkade frukterna från doften fram, tillsammans med röda vinbär och smultron, som dock ganska snart ger vika för de rostade malttonerna. Avrundas med lite friska drag av nässlor, samt ett litet sting av alkoholen. Den absoluta svansen i eftersmaken är väldigt brittiskt blommig i sin humlekaraktär.

Summering:
Amerikanskt extra allt, men brittiskt jordnära och välbalanserat. Ett fantastiskt bra öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar