torsdag 18 april 2013

Eskilstuna Ölkultur Chinook Single Hop Ale

Eskilstuna Ölkultur Chinook Single Hop Ale
5.6%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2013-04-18

Folket i Eskilstuna har börjat leverera en serie single hop-varianter. Detta är dock den enda som uttryckligen berättar vilken humlesort det rör sig om i namnet, då resten verkar vara uppkallade efter samhällen runtomkring Eskilstuna, eller stadsdelar som Stenby, Skiftinge och Slagsta.


Doft:
Företrädesvis maltig med rostade toner, och ganska diskreta humletoner. På rak arm döljer sig humlen ganska rejält, även om det slår igenom en viss kryddighet. Ett visst mått av fruktighet kommer fram efter en stund, men jag hittar inte den profil som jag förknippar med Chinook, nämligen passionsfrukt. Helt klart väldigt brittisk i stilen, vilket inte riktigt låter den amerikanska karaktären i humlen komma fram.

Smak:
Kryddig. Kanel och kaffe. Rostade toner dominerar, och fruktigheten lyser med sin frånvaro. Malten ger en väldigt stabil grund och en väl avvägd, mycket liten sötma. Humlekaraktären är i första hand baserad i beskan, som är tydligt markerad, och passar fint med de rostade smakerna i malten.

Summering:
Jag hade definitivt sagt att detta är en ale i brittisk stil, och rimmar rätt illa med vad man förväntar sig av en single hop-ale med amerikansk humle. På gott och ont. Inte överdriven, men humlen hade definitivt kunnat få ta större plats, men i övrigt så är balansen bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar