onsdag 17 april 2013

Nils Oscar Celebration Ale

Nils Oscar Celebration Ale 
9.4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2013-04-16

Nils Oscar Celebration ale. Vad firas? Ja, ölet i sig gjordes för att fira företagets ägares 70-årsdag, men jag korkade upp en av mina buteljer för att fira att våren äntligen tycks ha kommit på riktigt, så det var bara att bära ner utemöblerna från vinden, möblera balkongen och slå sig ner i den härliga eftermiddagssolen. Celebration Ale är brygd i barley wine-stil, men upphottad med råsocker från Mauritius, för att ge en romliknande karaktär, värdigt ett öl med firande som ändamål. Därtill kommer fyra humlesorter, Sorachi Ace, Cascade, Fuggles och Magnum. Begränsad utgåva om 9900 flaskor.


Doft:
Stor och generös doft med kraftig maltkropp och en stor, blommig fruktighet. Sorachi Ace skänker en frisk ton av rivet apelsinskal och lite citrus, samt en syra som påminner om rabarber. Vidare hittar vi mango och, något som är typiskt för Cascade, ananas. En lätt romliknande sötma och en honungston avrundar det imponerande helhetsintrycket.

Smak:
En komplex smakexplosion ger en bred palett av intryck. Marmeladkulor, ljunghonung och en diskret beska som balanseras fint av sötman, och en härligt rostad och lätt blommig finish är bara första intrycket. Honung och en lätt kryddighet med ingefära, lite mynta samt lavendel eller violkarameller dyker upp när man gräver på djupet. Humlen kommer diskret i eftersmaken och domineras av just Cascadens tropiska frukter, och får en liten skjuts och fräschör från Sorachin. De brittiska humlesorterna skänker ett mustigt och jordigt djup. Kroppen är, som sig bör med ett barley wine, stor, fyllig, lätt rostad och påtagligt söt i bakgrunden. Alkoholen i kombination med råsockret ger en tydlig karaktär av rom i början och mitten av smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar