måndag 5 november 2012

Smygprovning av Brygghuset Finn IPA

Brygghuset Finn IPA
6.2%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-11-05

Brygghuset Finn är än så länge inte i kommersiell produktion, och jobbar just nu för att färdigställa sitt bryggeri. Jag har haft turen att få en möjlighet att provsmaka deras IPA, och det tackar vi för! Man kan följa deras utveckling på https://www.facebook.com/brygghusetfinn.


Doft:
Välbalanserad, komplex doft. En trevlig bladning av en jästig sötma, och fruktighet från humlen. Frukterna drar mot kiwi, citron, apelsinskal och mango. Maltprofilen är väl uttalad och ger en bra struktur för fruktigheten och håller jästsötman i schack. Vidare visar sig en väldigt angenäm kryddighet efter en stund, som ger ett riktigt bra drag i doften. Kanel och kardemumma blandas med lite cederträ. Kombinationen mellan maltens brödighet, jästens sötma och de kryddiga dragen får mig att osökt tänka på nybakade kanelbullar, med en släng av julkänsla av apelsinen och kardemumman. Väldigt djup och mångfacetterad doft!

Smak:
Fruktigheten dominerar första intrycket, med apelsinskal, gröna päron och en fräsch, gräsig ton. Detta ger dock snart vika för en väl utpräglad maltighet, och frukterna ligger kvar som en slöja ute i sidorna, för att sedan komma tillbaks ytterligare en gång. Däremellan har vi en skön balans mellan kryddigheten, som nu har dragit över mer mot svartpeppar och ingefära, med ett lite örtigt håll med ett kryddmått mejram, och sötman från både jästen och karamellmalten, samtidigt som en mild beska klingar ut. Välstrukturerad smak.

Summering:
Om det är såhär det ska fortsätta så kan det bli hur bra som helst framöver! Riktigt lovande, komplex öl, där det enda jag har att anmärka på är att jag hade velat ha ett uns mer beska. I övrigt så ser jag fram emot att följa grabbarnas utveckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar