onsdag 12 september 2012

The Balvenie 21 Port Wood

The Balvenie 21 Port Wood
40%
70 cl
Farsans whiskyhylla
Skottland, Speyside
Provad 2012-08-28

The Balvenie, Glenfiddichs systerdestilleri i Dufftown, som har varit på tapeten här innan med deras 12-åriga Double Wood. Om DWn är deras standardutgåva så är detta deras flaggskepp. Jag är ju dessutom väldigt förtjust i portvin, men har sällan stött på portvinsfatslagrad whisky som verkligen fungerar (undantaget BenRiach 15, som kommer om ett tag). Här är dock förhoppningarna höga.


Doft:
Mjuk amerikansk ekkaraktär med vanilj och kokosflingor. Elegant gräddkola och massvis med olika lager fruktighet. Jag hittar både gröna och röda äpplen, rivet apelsinskal och russin. Ekkaraktären är påtaglig men inte så överväldigande som den kan bli när man kommer över 20-årsstrecket. Kryddiga toner från portvinsfaten, dels från de spanska ekfaten, dels från Touriga Nacionaldruvans egna karaktär. Druvig sötma balanserar en lätt rostad fatton som drar över åt choklad. Enorm och överväldigande men lätt och stilig.

Smak:
Vinös samtidigt som den är påtagligt maltig. En lätt bitter kakaoton drar fram över tungan medan maltsötman sprider sig ut åt sidorna av munnen, för att sen ge väg för en rostad ton och massiv fruktighet, som i sin tur övergår i en lätt vegetabilisk ton med en mjuk amerikansk ekkaraktär med kokosflingor. Jag hinner inte skriva fort nog för att få med alla nyanser. Våg efter våg sköljer genom munnen och för med sig nya intryck, för att efter en lång stund stilla sig i en druvigt söt eftersmak med en kryddig ton och mjuk vanilj

Summering:
Yes! Här har portvinsfaten verkligen fungerat! Kraftfull och djup, men fortfarande extremt elegant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar