söndag 23 september 2012

D. Carnegie & Co. 175th Anniversary

D. Carnegie & Co. 175th Anniversary
8.8%
75 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-09-23

Här har vi en goding som uppvärmning inför Stockholm Beer & Whisky Festival till helgen (woohoooo!). En begränsad utgåva för att fira Carnegies 175-årsjubileum, bryggd i samarbete med Garrett Oliver. Om namnet inte är bekant, så är det absolut på tiden att ni stiftar den bekantskapen! Garrett är nämligen bryggmästare på ett av de bryggerier som har tagit det svenska folket med storm (med mycket god anledning, dessutom), nämligen Brooklyn Brewery.

Etiketten förtäljer D. Carnegie & Co.s historia, och att deras öl exporterades som en exklusiv lyxvara tidigt i bryggeriets historia, och exporterades till bland annat New York och Havanna. Här har Garrett tillsammans med Carnegies bryggmästare Daniel Eriksson tagit fram en mäktig porter som har fått vila på bourbonfat från Heaven Hill.


Doft:
Påtaglig bourbonfatskaraktär med mjuka vaniljtoner och härlig sötma. Klart rostad maltkaraktär som kommer fram med lite temperatur, men kylskåpskall så domineras doften helt och hållet av faten. Lätt fruktig med karaktär av gråpäron en aning pomerans. Efter en stund så växer en fin, balanserad doft av mjölkchoklad fram tillsammans med lite nötiga drag som drar över åt mandelmassa. Väldigt djup och mångfacetterad. Söt mandelton och en lite lätt rökig karaktär. Lite kryddiga nyanser avrundar helheten och ekkaraktären ger en mjuk rondör som håller ihop hela doftpaletten.

Smak:
Mycket len och mjuk smak med honungstoner och vanilj, samt smörkola. Lätt rostad karaktär och en angenäm kryddighet av ingefära. Angenäm sötma med mandeltoner som liknar de som återfinns i doften. Även mjölkchokladtonerna från doften återfinns i smaken, och ölet är i stora drag väldigt harmoniskt där doft och smak är väldigt lika. Dock framträder de rostade tonerna betydligt mer i smaken, och fatkaraktären ger mer ljus chokladkola än vanilj. Extremt väl avrundad smak, där ekkaraktären håller ihop helheten utan att ta överhanden, och bidrar, förutom chokladkolan, med en liten kryddighet och inte minst toner av sötmandel och lite torkade frukter.

Summering:
Ett riktigt stort och komplext öl som har mått riktigt bra både av sin tid på fat och sitt år i mitt skåp, vilket bara har skänkt mer djup och komplexitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar