onsdag 26 september 2012

BenRiach 15 Tawny Port

BenRiach 15 Tawny Port
46 %
70 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Speyside
Provad 2012-09-25

En juvel jag fick chansen att prova på St. Patrick's Day tidigare i år, och den föll i så god jord så att det var bara att knalla ner och beställa hem en flaska, och sedan dess så har den bara fått kika fram vid riktigt speciella tillfällen. Idag blir det som en del av upptakten till årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival.


Doft:
Torkade frukter och söta, röda äpplen. Saffran och lakrits, med lite florsocker. Kittlande söt och lockande elegant. Lime och rivet apelsinskal med en väldigt lätt touch av ekkaraktär. Lite pomerans men utan bitterheten. Fyllig doft med drag av sötmandel, som påminner om mandelmassa. Fläder, blommande rosor och gråpäron. Någonting som påminner om fiskkaraktären man kan hitta i Springbank, men mycket, mycket lättare. Som gravad lax ungefär. Avrundas av lite vanilj och en liten, liten kryddighet.

Smak:
Mer framträdande ekkaraktär än vad doften lovar, med en distinkt rostad bitterhet. Dock fortfarande härligt fruktig, om än med en mer pikant kryddighet. En aningen uttorkande egenskap. Persikor och en trevlig sötma. Rosvatten och lite fläder som övergår i mogna körsbär och björnbär. Lite inslag av syrliga, röda vinbär. Eftersmak av mörk choklad från de rostade faten, lite hallon, saffran och en liten sälta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar