tisdag 28 augusti 2012

De Struise Brouwers Sint Amatus 12

De Struise Brouwers Sint Amatus 12
10.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-08-27

Detta är vad som åkte fram för att jag skulle hämta mig från kvällens tidigare bottennapp. En belgisk klosteröl från De Struise i Oostvleteren. Hängivna öldrickare är såklart redan bekanta med Westvleteren som ett av de mindre trappistbryggerierna. Uppkallad efter St. Amatus eller St. Aimé. Lagrad på bourbonfat.


Doft:
Kaffe, mjölkchoklad och muscovadosocker. Surdeg och mörkt rågbröd med russin. Kokos och vanilj. Påminner om amerikanska ekfat, helt klart. Påtaglig sötma, mörk sirap eller melass som drar mot elegansen i en vällagrad rom. Lätt kryddiga toner av nejlika och pomerans.

Smak:
Rostat maltig och söt  med en rejält mustig karaktär. Mångfacetterad. Lätt och elegant, trots en tung och kraftfull kropp med rondören hos fatkaraktären. Sirap och varm choklad, samt russin och andra torkade frukter, främst persikor. En nästan köttig, animalisk eftersmak kombineras med fruktigt kaffe eller till och med te. Avrundas med lite läder och tobak samt en lite lätt rökig och mineralliknande ton.

Summering:
Riktigt snygg balansgång mellan traditionellt, mustigt och kryddigt belgiskt med moderna drag som fatlagring. Mycket, mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar