torsdag 20 december 2012

Vertikalprovning av Nils Oscars årgångsjulöl 2010-2012

Mina vertikalprovningar fortsätter, och jag har en till planerad. Vi kör i kronologisk ordning, helt enkelt!

Samtliga öl följer följande:
7.7%
50 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
(om)Provade 2012-12-20

Doft:
2010:
Väldigt vinös. BBQ-sås. Kryddig och påtagligt syrlig. Äppelcidervinäger och nästan lite ättika. Med lite tid och värme så börjar en rostad, söt maltighet dyka upp långt nere på djupet. Vörtbröd, russin och mörk sirap. Färska mandariner, kryddnejlika och ingefära.
2011:
Betydligt mycket mer öltypisk doft. Rostad maltighet. Stor mustig fyllighet med chokladkola och mint. Tunga, mustiga dofter av läder och tobak som nästan drar över mot askfat. Begynnande vinösitet finns där på djupet, och man kan tydligt spåra utvecklingen. Även kryddigheten finns där.
2012:
Tydligt, rostat maltig med väldigt starka lädertoner. Kakao och mjölkchokladtryffel med nougat. Trots en ganska tydlig komplexitet så känns den relativt enkelspårig med en mustig, rostad maltighet. Påtagligt söt, men känns något tunn.

Smak:
2010:
Väldigt harmonisk, med stora likheter mellan doft och smak. Vinösiteten är mycket påtaglig, även om syrligheten ganska snart övermannas av den rostade och mustiga maltigheten. Syltad ingefära styr syrligheten och kryddigheten, som sedan drar över mot korinter och torkade plommon. Balanserande sötma, men beskan är nästan obefintlig.
2011:
Väldigt mustig, mer påtaglig beska och härliga toner av mörk choklad och en nästan gräddig fyllighet i kroppen. I eftersmaken kommer en lite lätt syrlig kryddighet fram, drar över lite åt vitvinsvinäger. Avrundas med en fin kombination av apelsinskal och mint.
2012:
Sötare än sina äldre tvillingar, men också med mer tydligt markerad beska och rostade toner. Maltigheten är mer framträdande, och smakerna är spretigare och inte lika välkomponerad, och det är tydligt att den är yngre.

Summering:
2010:
Definitivt inte för alla, och jag är själv osäker på vad jag tycker, och misstänker att detta är en fantastisk upplevelse vid rätt tillfälle, när man är i rätt sinnesstämning. Väldigt komplex och givande om man tar sig sin tid med den.
2011:
Vinnaren hittills med sin balans mellan komplexitet och smakrikedom. Härligt mustig och en ren njutning.
2012:
Det märks att den verkligen växer efter ett år, och att det kan löna sig väldigt mycket att lägga undan en öl ett år eller två. Inget fel som ung, men uppnår nya höjder som lagrad!

onsdag 19 december 2012

Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale

Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale
72%
35.5%
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-12-18

Helt klart årets mest kreativa namn på ett öl, måste jag säga. Ett bryggeri med kultstatus som har varit med sedan länge. Redan 1984 grundades bryggeriet av bröderna Rob och Kurt i Portland, Oregon, och redan 1988 så grundade man en ölfestival i samma stad tillsammans med Bridgeport Ales och Portland Brewing Company. Mer detaljer kan fås på http://widmerbrothers.com/history/.


Doft:
Härligt humlearomatisk med fruktiga toner och en sirapsartad, kraftfull maltighet. Honungssötma och lönnsirap. Viss jordighet, lite tallbarr och koda får mig absolut att tänka på Amarillo. Avrundas med pomerans, citronskal och lite russin.

Smak:
Fyllig och kraftfull med en rejäl maltig kropp och eleganta övertoner av citron och rivet apelsinskal. Tydligt markerad men mild och välintegrerad humlebeska. Eftersmaken är påtagligt söt och honungslen. Avslutas med en liten svans av frisk lime och en värmande maltighet.

Summering:
Härligt mustig vinteröl, inga krusiduller, men slit och finess.

tisdag 11 december 2012

De Struise Pannepot 2011 Old Fishermans Ale

De Struise Pannepot 2011 Old Fishermans Ale
10%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-12-11

Utöver att namnet kommer från en traditionell sorts fiskebåt som använts i trakten kring bryggeriet så finns inte mycket info att tillgå om denna strong ale. Vi låter doft och smak tala för sig.


Doft:
Honungslen och värmande bara i doften. Fyllig och söt, typiskt belgisk med lite kryddiga drag med tobak och ingefära. Lätt vinöst druvig karaktär. Härligt fruktig med röda äpplen och gråpäron. Lite blommande ljung. Det kan vara årstiden, men jag tycker mig ana lite pepparkakor i doften också, i alla fall kardemumma och lite nejlika.

Smak:
Sirapssöt och fyllig. Påtagligt fruktig i början, men drar snabbt över mot mer rostade toner med tobak, läder och mörkt bröd. I eftersmaken kommer först en ganska tydligt rostad maltighet och en bränd beska innan det drar över i mörk sirap och muscovadosocker innan vi kommer till kryddorna, främst med ingefära och lite chili, samt till sist lite len honung och lavendel.

Summering:
Mycket belgisk, mycket kraftfull och smakrik. Kan nog vinna en del på att få ligga ett år eller två, men riktigt rund och fin i smaken redan nu.

Dalwhinnie 15

Dalwhinnie 15
43%
4 cl
The Bishop's Arms Lund
Skottland, Highlands
Provad 2012-09-21

Ett minst sagt försenat tillskott, men bättre sent än aldrig! Dalwhinnie är det högst belägna whiskydestilleriet i Skottland med sina 359 meter över havet, och slår därför med fyra meter Braeval. Vid destilleriet så ligger även en väderstation, och det var länge destillerichefens uppgift att avläsa denna några gånger om dagen och rapportera detta till de rätta myndigheterna.


Doft:
Påtagligt rökig med drag av jod. Aningen blommig med toner som påminner om gelégodis. Krämig och rund med honung och vaniljsås. Avslutas med lite rosor.

Smak:
Torr, torvig rökighet med rostade, beska, tanningbetonade fattoner och en viss, angenäm sälta. Lätt syrlighet från malten som drar över i amerikanska ektoner med vaniljkräm och kola. Lite gräsig med drag av paprika och avrundas med lite bränt gummi och en lätt godisartad sötma och fruktighet.

Summering:
Ofta förbisedd och en aning "uppenbar", rund och fint honungssöt whisky med nästan lite kustlika drag som ofta påstås komma från höjden som destilleriet ligger på.

Courage Imperial Russian Stout 2012

Courage Imperial Russian Stout 2012
10%
27.5 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-12-10
 
Courage brygger bara en omgång av dessa per år, i enlighet med traditionen av att brygga öl för tsarinan Katarina den Stora 1795. För att det ska verka ytterligare lite mer exklusivt så säljs den i numrerad butelj, i detta fall exemplar 153 084 av 210 000.


Doft:
Ofantligt mustig doft. Långlagrad hårdost i ett gammalt bibliotek med väl insuttna Chesterfieldmöbler. Mättad med mörk chokladkola och mörkt bröd med lite rökiga stråk. I det närmaste köttig med en påtaglig sälta. Mineraler och potatischips... hmmm... udda doftkombinationer, men väldigt väl sammanhållet och fungerar förvånansvärt bra. En kryddighet med chili och saffran som för tankarna till Talisker, och den salta köttigheten drar i det närmaste över mot Springbank.

Smak:
Köttig, mycket fyllig kropp med inslag vinösa övertoner som tillsammans med ett örtigt stråk tycks viska om rosévin från Provence. Kakao och tung, mörk chokladkola. Espressokaffe med lite lätt fruktiga toner. Gråpäron, torkade persikor och honung sköljer fram i eftersmaken, tillsammans med några små rökvirvlar som i en Dalwhinnie.

Summering:
Mäktig, stor och kraftfull. Allt man kan önska av en IS och mer därtill, troligtvis en av de bästa jag smakat, och jag anar en enorm lagringspotential också. Det blir några för källaren, helt enkelt.

måndag 10 december 2012

S:t Eriks God Jul Porter

S:t Eriks God Jul Porter
5.9%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-12-09

I år så bjuder S:t Eriks på en porter till jul, som ska vara väl avvägd för julbordets alla smaker. Vi får se om kvalitén är lika god som deras barley wine förra året.


Doft.
Relativt söt och vaniljmättad doft. Sött mörkt bröd med russin. En liten klick kolasås ligger ovanpå en ordentligt rostad maltbas som avrundas med lite vegetabiliska toner. Helheten är mild och återhållsam.

Smak:
Mjölkchoklad, kaffe och en påtaglig sötma. Relativt mild karaktär med begränsad beska. Lite blommiga drag i eftersmaken. Det hela avslutas med lite farinsocker, vanilj och kokos.

Summering:
Helt OK porter, som säkerligen kommer gå bra till julbordet, men jag väntar fortfarande på att S:t Eriks ska komma med en porter som ligger i samma klass som deras Pompona, som fanns tillfälligt för lite drygt två år sedan.

fredag 7 december 2012

Anchor Christmas Ale 2011 vs. 2012

Anchor Christmas Ale 2011 vs. 2012
Showdown! Jag tyckte att det var dags för en vertikalprovning (flera årgångar bredvid varandra), dels för att se hur ett öl utvecklas, och om man märker några direkta skillnader. Flera provningar av denna typen kommer att följa vågar jag utlova!

Specifikationerna gäller för båda ölen:
5.5%
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-12-06

Jag har provat båda två innan, och tyckt att årets utgåva har känts lite väl tunn i jämförelse med årgångarna 2009-2011, nu får vi se om det stämmer.


Doft:
I båda två hittar vi mängder med julkryddor, och det är svårt att inte börja sjunga "Jingle Bells" rakt uppochner. Dock så tar 2011:an poängen direkt, med en betydligt djupare och mustigare doft med ganska mycket chokladkola och lite läder, medan 2012:an är mer syrlig och tunn i doften, med ett något rökigt drag. 2012:an drar lite mer åt det blommiga hållet, och 2011:an påminner mer om blomjorden i sin mustighet, och tankarna söker sig till en jordkällare.

Smak:
2011:an öppnar starkt med kaffe och riktigt mörk choklad och chokladkola, och en rejäl beska under kryddigheten. Fylligheten är påtaglig och eftersmaken är harmonisk och lång, med lite torra och rökiga mineraltoner. 2012:an är mer len i sin munkänsla, med en inte lika markerad beska, och mer tydligt uttalade toner av blommor och en mer framträdande karaktär från julkryddorna. Något spretigare och lättare än 2011:an.

Summering:
Min tidigare känsla står sig fortfarande, och utifrån vad jag minns från tidigare årgångar så är inte mustigheten och tyngden bara en faktor av 2011:ans lagring, utan också att den var något fylligare och kraftfullare än 2012:an, och saknar den skarpa syrligheten.

torsdag 6 december 2012

Dugges Easy Christmas

Dugges Easy Christmas
4.2%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-12-05

Årets svagaste julöl, rent alkoholmässigt, av icke-folkölsvarianterna. Ett öl som trotsar rådande trender och siktar på det traditionella, nämligen att passa bra till julmaten, medan de flesta i årets släpp tycks sikta in sin mer på att vara trevliga att dricka efteråt.


Doft:
Mustig, jordig brittisk humle och rostat söt karamellmalt. En lite lätt rökig mineralton i mellanregistret, som sen toppas av med en liten anstrykning av lime, apelsinskal och det hela knyts ihop med en lite nötig karaktär och mandelmassa.

Smak:
Lite tydligare humlekaraktär än i doften, med gråpäron och lite muskotnöt. Malten kommer först i andra vågen men en angenämt knäckig sötma och måttlig beska som drar åt lite pomerans. Med lite temperatur så växer sig citruskaraktären lite starkare och en hint av sötmandel dyker upp som hastigast.

Summering:
Stadigt och bra matöl till julen, med välbalanserad beska och ordentligt fyllig kropp för sin styrka.

tisdag 4 december 2012

Sigtuna East Coast Pale Ale

Sigtuna East Coast Pale Ale
5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-12-04

Då börjar vi försöka blåsa liv i allting här igen. Har en massa smaknoteringar på allt möjligt gott som kommer inom kort!


Doft:
Golding-humle och drag av nötter täckta i honung. Små, små toner av citrus som går att härleda till amerikanska humletyper, men främst en tydlig kryddighet från den brittiska humlen och en påtaglig maltsötma i botten.

Smak:
Smaken är i det närmaste identisk med doften, bortsett att de kryddiga dragen i humlen drar mer åt det blommiga hållet med syrén och den amerikanska humlen med sin tropiska fruktkaraktär får lite större utrymme. Angenämt maltsöt och rund i kroppen.

Summering:
Härligt okrystad och rättfram öl. Välbalanserad på alla sätt och vis, perfekt "vardagsöl".