onsdag 26 september 2012

Lagunitas Maximus IPA

Lagunitas Maximus IPA
8%
35.5 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-09-26


Doft:
Amerikansk IPA rakt igenom. Fruktig så det står härliga till och en rejäl humlebeska. Torkade frukter, persikor, lite skogsaktiga toner som direkt för tankarna till Amarillo och ananas som påminner om Cascade. Koda och lite ingefära med lite hartsiga toner. Djup och komplex doft. Trevlig maltsötma med lite ljust farinsocker avrundar helhetsintrycket.

Smak:
Markerad beska med lite rostade toner som kompletteras fint av maltens sötma. De aromatiska humletonerna får inte riktigt samma spelrum som man kan förvänta sig i en amerikansk IPA, utan kryper mer fram i eftersmaken med en härligt söt limekaraktär med lite drag av honung och sockerkaka. Längst bak har vi lite av de torkade frukterna med svartvinbärsblad, mandarin och ytterligare en liten släng maltighet.

Summering:
Sötman kanske tar överhanden lite, men det är uppfriskande att se en IPA där malten faktiskt får spela fritt på det sättet och humlen sätter sig i baksätet, och i huvudsak bidrar med beska.

BenRiach 15 Tawny Port

BenRiach 15 Tawny Port
46 %
70 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Speyside
Provad 2012-09-25

En juvel jag fick chansen att prova på St. Patrick's Day tidigare i år, och den föll i så god jord så att det var bara att knalla ner och beställa hem en flaska, och sedan dess så har den bara fått kika fram vid riktigt speciella tillfällen. Idag blir det som en del av upptakten till årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival.


Doft:
Torkade frukter och söta, röda äpplen. Saffran och lakrits, med lite florsocker. Kittlande söt och lockande elegant. Lime och rivet apelsinskal med en väldigt lätt touch av ekkaraktär. Lite pomerans men utan bitterheten. Fyllig doft med drag av sötmandel, som påminner om mandelmassa. Fläder, blommande rosor och gråpäron. Någonting som påminner om fiskkaraktären man kan hitta i Springbank, men mycket, mycket lättare. Som gravad lax ungefär. Avrundas av lite vanilj och en liten, liten kryddighet.

Smak:
Mer framträdande ekkaraktär än vad doften lovar, med en distinkt rostad bitterhet. Dock fortfarande härligt fruktig, om än med en mer pikant kryddighet. En aningen uttorkande egenskap. Persikor och en trevlig sötma. Rosvatten och lite fläder som övergår i mogna körsbär och björnbär. Lite inslag av syrliga, röda vinbär. Eftersmak av mörk choklad från de rostade faten, lite hallon, saffran och en liten sälta.

söndag 23 september 2012

D. Carnegie & Co. 175th Anniversary

D. Carnegie & Co. 175th Anniversary
8.8%
75 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-09-23

Här har vi en goding som uppvärmning inför Stockholm Beer & Whisky Festival till helgen (woohoooo!). En begränsad utgåva för att fira Carnegies 175-årsjubileum, bryggd i samarbete med Garrett Oliver. Om namnet inte är bekant, så är det absolut på tiden att ni stiftar den bekantskapen! Garrett är nämligen bryggmästare på ett av de bryggerier som har tagit det svenska folket med storm (med mycket god anledning, dessutom), nämligen Brooklyn Brewery.

Etiketten förtäljer D. Carnegie & Co.s historia, och att deras öl exporterades som en exklusiv lyxvara tidigt i bryggeriets historia, och exporterades till bland annat New York och Havanna. Här har Garrett tillsammans med Carnegies bryggmästare Daniel Eriksson tagit fram en mäktig porter som har fått vila på bourbonfat från Heaven Hill.


Doft:
Påtaglig bourbonfatskaraktär med mjuka vaniljtoner och härlig sötma. Klart rostad maltkaraktär som kommer fram med lite temperatur, men kylskåpskall så domineras doften helt och hållet av faten. Lätt fruktig med karaktär av gråpäron en aning pomerans. Efter en stund så växer en fin, balanserad doft av mjölkchoklad fram tillsammans med lite nötiga drag som drar över åt mandelmassa. Väldigt djup och mångfacetterad. Söt mandelton och en lite lätt rökig karaktär. Lite kryddiga nyanser avrundar helheten och ekkaraktären ger en mjuk rondör som håller ihop hela doftpaletten.

Smak:
Mycket len och mjuk smak med honungstoner och vanilj, samt smörkola. Lätt rostad karaktär och en angenäm kryddighet av ingefära. Angenäm sötma med mandeltoner som liknar de som återfinns i doften. Även mjölkchokladtonerna från doften återfinns i smaken, och ölet är i stora drag väldigt harmoniskt där doft och smak är väldigt lika. Dock framträder de rostade tonerna betydligt mer i smaken, och fatkaraktären ger mer ljus chokladkola än vanilj. Extremt väl avrundad smak, där ekkaraktären håller ihop helheten utan att ta överhanden, och bidrar, förutom chokladkolan, med en liten kryddighet och inte minst toner av sötmandel och lite torkade frukter.

Summering:
Ett riktigt stort och komplext öl som har mått riktigt bra både av sin tid på fat och sitt år i mitt skåp, vilket bara har skänkt mer djup och komplexitet.

söndag 16 september 2012

Chimay Blanche Tripel

Chimay Blanche Tripel
8%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-09-16

Mellanbrodern i familjen Chimay. Mer sällsynt än den klassiska blåa, mer lättillgänglig än den ack, så svårfångade röda, som flyter in och ut ur Systembolagets beställningssortiment.


Doft:
Söt, jästmättad doft med en god maltighet och angenäm fruktighet. Lite suddgummi och en skönt kryddig karaktär. Aningen syrlig och rakt igenom väldigt traditionellt belgisk. Djup och mycket komplex doft.

Smak:
Kryddig och jästsöt med en uppfriskande syrlighet som hjälper till att bära upp den tunga och mustiga maltkroppen. Komplexiteten i smaken är också påtaglig, och kräver en bra stund för att nysta upp alla nyanserna. Avslutas generöst med lite mjölkchoklad och torkade frukter.

Summering:
En klassiker som visar precis hur det ska gå till.

Brooklyn Local 1

 Brooklyn Local 1
9%
75 cl
Det egna ölskåpet
USA
Provad 2012-09-09 

Ytterligare en belgisk-inspirerad variant från Brooklyn. 100% flaskjäst.

Doft:
Syrlig vetekaraktär med tydliga jästtoner. Typiskt belgiska drag av spontanjäst öl. Krispigt torr och aningen blommigt parfymerad doft. Små drag av vanilj och en ganska pigg fruktighet. Ganska kryddig med drag av kanel och ingefära tillsammans med lite stråk av banan. Gråpäron och lite mer exotiska torkade frukter. En liten aning lime och enbär.




Smak:
Markerad syrlighet med lätta bondgårdstoner. Lite halm. Fläder och tobak. I eftersmaken kommer en liten beska krypandes. Fruktigheten är inte lika tillgänglig som i doften, men kommer så småningom med lite päron och honungsmelon. Väldigt torr, lätt och elegant, även om beskan ger en viss tyngd.

Summering:
Faller ändå i skuggan bakom deras Sorachi Ace, men fortfarande mycket bra

onsdag 12 september 2012

The Balvenie 21 Port Wood

The Balvenie 21 Port Wood
40%
70 cl
Farsans whiskyhylla
Skottland, Speyside
Provad 2012-08-28

The Balvenie, Glenfiddichs systerdestilleri i Dufftown, som har varit på tapeten här innan med deras 12-åriga Double Wood. Om DWn är deras standardutgåva så är detta deras flaggskepp. Jag är ju dessutom väldigt förtjust i portvin, men har sällan stött på portvinsfatslagrad whisky som verkligen fungerar (undantaget BenRiach 15, som kommer om ett tag). Här är dock förhoppningarna höga.


Doft:
Mjuk amerikansk ekkaraktär med vanilj och kokosflingor. Elegant gräddkola och massvis med olika lager fruktighet. Jag hittar både gröna och röda äpplen, rivet apelsinskal och russin. Ekkaraktären är påtaglig men inte så överväldigande som den kan bli när man kommer över 20-årsstrecket. Kryddiga toner från portvinsfaten, dels från de spanska ekfaten, dels från Touriga Nacionaldruvans egna karaktär. Druvig sötma balanserar en lätt rostad fatton som drar över åt choklad. Enorm och överväldigande men lätt och stilig.

Smak:
Vinös samtidigt som den är påtagligt maltig. En lätt bitter kakaoton drar fram över tungan medan maltsötman sprider sig ut åt sidorna av munnen, för att sen ge väg för en rostad ton och massiv fruktighet, som i sin tur övergår i en lätt vegetabilisk ton med en mjuk amerikansk ekkaraktär med kokosflingor. Jag hinner inte skriva fort nog för att få med alla nyanser. Våg efter våg sköljer genom munnen och för med sig nya intryck, för att efter en lång stund stilla sig i en druvigt söt eftersmak med en kryddig ton och mjuk vanilj

Summering:
Yes! Här har portvinsfaten verkligen fungerat! Kraftfull och djup, men fortfarande extremt elegant.

måndag 10 september 2012

Shepherd Neame Spooks Ale

Shepherd Neame Spooks Ale
4.7%
50 cl
Det egna ölskåpet
England
Provad 2012-09-10

Gall of Shepherd
Slip of Neame
Silver'd in the 
Kents moon dream
Double, double boil & bubble
Hops brown & barley stubble 

Så låter det klassiska bryggeriet Shepherd Neame presentera sin halloweenöl. Är den läskig? Återstår att se!

Doft:
Jordig och lite örtig med klara drag av murkig, typiskt brittisk humle och en klar maltighet med en bra karamellkaraktär. Lite brända toner som drar åt askfat, samt lite fräschare gräsiga toner.

Smak:
Skönt rostad karaktär med en trevlig maltsötma som får lite extra skjuts och oooomph (en ytterst vetenskaplig term) av en härligt balanserad humlebeska och lite jordiga toner. Smaker som påminner om en höstskog, med vått trä, mossa och löv.

Summering:
Härligt brittisk och höstig. Inte det minsta läskig, faktiskt. Tvärt om, riktigt god!

söndag 9 september 2012

Trappistes Rochefort 6

Trappistes Rochefort 6
7.5%
33 cl
Det egna ölskåpet
Belgien
Provad 2012-09-08

Minstingen i släkten Rochefort, och en lite halvmörk sådan. Ska enligt etiketten serveras vid 12-14 grader, vilket är lite svårt eftersom mitt kylskåp bara har en inställning, och det är "till och med helvetet fryser till is".


Doft:
Aningen sluten när den är kall, behöver temperatur för att släppa loss ordentligt. Mustig chokladkola, russin och tydliga jästtoner med lite torkade frukter. Jordig, på gränsen till unken doft. Lite möglig jordkällare. Mörk sirapslimpa och kraftig choklad. Efter en stund framträder en doft som påminner om nyplockad svamp.

Smak:
Även i smaken ställer kylan till det, och släpper inte fram smakerna riktigt från början. Främst så känner man av jästen med sin syrlighet och sötma, toner av banan och torkade persikor. Lite rostade toner med kaffe och en mild men markerad beska. Stadigt maltig med en rund eftersmak av chokladtryffel.

Summering:
En väldigt fin, lite lättare trappist, som dessvärre är lite ovanligare än sina starkare syskon.

torsdag 6 september 2012

Oppigårds Indian Tribute

Oppigårds Indian Tribute
6.6%
33 cl
Det egna ölskåpet
Sverige
Provad 2012-09-05

Ett öl som slog sig in i Systembolagets fasta sortiment för inte så länge sedan, och är en hyllning till den gamla, hederliga IPAn.


Doft:
Typiskt IPA-fruktig i amerikansk stil. Dock inte så välhumlad så att malten försvinner, utan den kikar igenom på ett högst angenämt och lovande sätt. Tropisk frukt, lite ananas. En smula krusbär. En frist syrlig ton med lite svavelaktiga drag.

Smak:
Markerad beska och skön maltsötma. Väldigt tydlig karaktär av banan och krusbär. Eftersmaken domineras av en lite druvig karaktär, en behagligt slingrande beska och banan.

Summering:
No frills-IPA. Riktigt skön och okomplicerad, med moderna IPA-mått mätt.