onsdag 27 maj 2015

BrewDog Russian Doll Pale Ale

BrewDog Russian Doll Pale Ale
4%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2015-05-27


BrewDog Russian Doll är en intressant serie. Ett fyrpack med fyra öl bryggda på samma maltsorter med samma humlesorter, men på fyra olika sätt. En lättare pale ale, en kraftigare IPA, en ännu tyngre dubbel-IPA och till sist ett maffigt barley wine. Jag tänkte gå igenom dem i tur och ordning framöver, så får vi se vad som händer.

Doft:
Fruktig, humlearomatisk doft med fläder och rosor. En lätt karamelliserad maltton finns på djupet också. Aningen gräsig. Lite vanilj och färskpressad citron eller möjligtvis rivet citronskal. Malten ger en liten, lätt touch av lakrits också. Stråk av blodapelsin eller pomeransskal kan anas när man doftar riktigt djupt.

Smak:
Karamellmaltig och relativt fyllig för sin ringa styrka. Mer rostad än vad färgen antyder. Bittra citrusskal dominerar humlekaraktären, snarare än de yppigare toner som återfanns i doften. Det följs upp av lite jordiga, örtiga drag, som drar mot ruccola och lite ängssyra. Beskan sitter kvar länge, även om maltigheten klingar av ganska fort, vilket är en rimlig följd av den låga alkoholhalten. Lite lätt uttorkande, lätt askfatsartad finish, som inte harmonierar helt hundra med de lite bittra humletonerna.

Summering:
En någorlunda blygsam inledning på serien, men lämnar klart ett lovande intryck för efterföljande öl. Hade vunnit på att vara någon procentenhet starkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar