Oj oj oj. Det var visst ett tag sedan. Mycket att göra. Places to go, people to see. Men nu så ska vi nog kunna komma igång igen! Stockholm Beer & Whisky Festival slog besökarrekord i år igen, med sina drygt 36 000 besökare på två helger. Själv var jag där första helgen, två dagar. Det blev fem provningar, Ardbeg, Talisker, Highland Park, Old Pulteney och en provning av fem stycken toskanska Sangiovese-viner. Allt var ju givetvis bra, men vissa saker var bättre än andra.
Jag vet att många av er redan sitter med sitt glas favoritardbeg och bara väntar på hur hyllningarna över Ardbegprovningen ska börja regna. Tyvärr så måste jag säga att det var den provning som var minst fantastisk. Dels dras helhetsintrycket ner av att det var fullsatt och lite till, och en del sällskap var lite väl högljuda. I övrigt var det för mycket smoke and mirrors för att ytterligare bygga på deras mystiska image, och dessutom så kändes en hel del av det inte som att det var en anställd som verkligen brann för sin produkt och verkligen var genuint entusiastisk, utan det kändes till stor del som det gamla vanliga säljsnacket. Men laguppställningen var ju oklanderlig, med 10-åringen, Uigeadail, Corryvreckan, Galileo, Alligator och ett 10-årigt fatprov under namnet "cask surprise". Det är en mäktig uppställning, och jag blev positivt överraskad av Galileon, med sina 13 år på marsalafat, och duon Uigeadail/Corryvreckan levererade som vanligt toppklass. Jag är fortfarande inte imponerad det minsta av Alligator, och är minst sagt perplex gällande varför man inte hade med något annat istället. Fat provet var en riktig smaksensation, som jag återkommer till senare.
Highland Park-provningen var väldigt angenäm, och en också något överfull, men i övrigt full av humor och roliga faktainslag. Man kan kanske framförallt nämna saker som "now, if you look at this lovely, deep amber colour of the whisky, you instinctively know that this colour... will tell you absolutely nothing about the whisky in the glass! This is because some whisky destilleries will use caramell to alter the colour of their whisky. Now, at Highland Park, we don't do that. Because caramell costs money, and Highland Park is owned by scottish people!"
Laguppställningen var minst lika imponerande där, med deras tax free-släpp Drakkar, 12-åringen, 18-åringen, 21-åringen (som för övrigt kommer tillbaks inom kort!) och förra årets stora snackis, Thor. För egen del så tog 21-åringen hem segern, med Thor som god tvåa.
Taliskerprovningen bevistades av ett glatt (kanske i gladaste laget...) gäng norrmän, och inleddes överraskande nog med en tjuvtitt (och smak) på The Singleton of Dufftown 18, som lanseras i december. Värd att hålla ögonen på. I övrigt så var det 10-åringen, Distiller's Edition, 57' North, 18-åringen och 30-åringen. Talisker håller allt som oftast väldigt hög klass, och 30-åringen var ett kärt återseende från förra året, men den whisky som stod ut, huvudet högre än sina kompisar var utan tvekan 18-åringen, som också har utlovat att göra en comeback inom kort. Ännu mer goda nyheter, alltså.
Vinprovningen får bli ett eget kapitel i denna historia, och den återkommer jag till senare.
Det starkaste minnet är dock tveklöst Old Pulteney-provningen, som jag sent kommer glömma! Under ledning av den fantastiska duon Tanya Fraser och Margaret Mary Clarke så hade vi en underbar, intim provning (övriga besökare var två brand ambassadors knutna till Old Pulteney/Berntson Brands och tre av oss vanliga dödliga). Med ett himelskt urval av whisky så bjöds vi på en hel del godbitar som inte kommer gå att få tag på inom överskådlig framtid. 12-åringen (som i övrigt är den, i min mening, bästa standardwhisky du kan få tag på om du har en tightare budget, under 400), 17-åringen, 21-åringen (korad till världens bästa whisky i år i Jim Murrays Whisky Bible), deras råsprit, två olika 23-åringar, på bourbon- respektive sherryfat, samt den mäktiga 30-åringen som kronan på verket.
Det är en snabb sammanfattning, och jag kommer återkomma i flera kapitel med mer detaljerade utdrag, hoppas att ni kan bärga er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar